مقالات کیوتک

کابل فیبر نوری (Optical Fiber Cables)

کابل فیبر نوری (Optical Fiber Cables)

کابل فیبر نوری یا تار نوری به انگلیسی Optical Fiber رشته باریک و بلندی از یک ماده شفاف مثل شیشه یا پلاستیک است که می‌تواند نوری را که از یک سرش به آن وارد شده، از سر دیگر خارج کند.

کابل فیبر نوری یک نوع کابل شبکه است که از یک یا چند تار فیبر نوری برای انتقال دیتا تشکیل شده است. کابل فیبر نوری دیتا را بصورت پالس های نوری در تار فیبر نوری، انتقال می دهد. ظرفیت انتقال داده در کابل فیبر نوری حدود 26 هزار برابر بیشتر از کابل شبکه ی مسی است.

فیبر نوری دارای پهنای باند بسیار بالاتر از کابل‌های معمولی می‌باشد.

با فیبر نوری می‌توان داده‌های تصویر، صوت و داده‌های دیگر را به راحتی با پهنای باند بالا تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و بالاتر انتقال داد.

امروزه مخابرات فیبر نوری، به دلیل پهنای باند وسیعتر در مقایسه با کابل‌های مسی، و تاخیر کمتر در مقایسه با مخابرات ماهواره‌ای از مهم‌ترین ابزار انتقال اطلاعات محسوب می‌شود.

انواع کابل های فیبر نوری:

کابل فیبر نوری از لحاظ عملکرد انتقال با توجه به حالت های نور به دو دسته ی کلی تقسیم بندی می شود:

  1. کابل های فیبر نوری مالتی مد (MMF): دارای یک هسته ی بزرگ در مقایسه با کابل فیبر نوری سینگل مد می باشد و برای انتشار همزمان چندین اشعه یا بعبارتی حالت نور طراحی شده است.
  2. کابل های فیبر نوری سینگل مد (SMF): دارای یک هسته با قطر بسیار کوچک است که تنها اجازه ی انتشار یک حالت نور را بصورت هم زمان می دهد.

کابل فیبر نوری مالتی مد دارای 5 مدل OM1 ، OM2 ، OM3 ، OM4 و OM5 می باشد در حالی که کابل فیبر نوری سینگل مد تنها در دو نوعOS1 ، OS2 ارائه می شود.

مسافت انتقال کابل فیبر نوری مالتی مد در شبکه G 10 تا 550 متر است، در حالی که مسافت انتقال کابل فیبر نوری سینگل مد چندین کیلومتر است.

مقایسه فیبر نوری و سیم مسی :

مقایسه فیبر نوری و سیم مسی

مقایسه فیبر نوری و سیم مسی

  1. مواد اولیه ی فیبر نوری نسبت به مس ارزان تر است اما در مقابل تقویت کننده های نوری گران تر است.
  2. به دلیل اینکه افت سیگنال های نوری بسیار کم است، در نتیجه تعداد تقویت کننده ها نیز کمتر بوده و قیمت تمام شده در مناطق وسیع کمتر خواهد بود.
  3. قطر وزن فیبر نوری نسبت به سیم مسی کم تر است اما پهنای باند آن برای ارسال اطلاعات بسیار بیشتر است.
  4. فیبر ‌های نوری در کابل ‌های نوری تأثیری بر روی یکدیگر ندارند و میدان های شدید مغناطیسی و الکتریکی هیچ تاثیری بر فیبر های نوری ندارند. در نتیجه می توان آن ها را از کنار کابل های فشار قوی ویا ژنراتور های برق عبور داد.
  5. فیبر های نوری انعطاف پذیر تر از سیم های مسی هستند. در نتیجه به دلیل مقاومت بیشتر در برابر فرسودگی و رطوبت، طول عمر بیشتری نسبت به سیم های مسی دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *