مقالات کیوتک

کانکتورهای مخابراتی

کانکتور مخابراتی؟

کانکتور به معنای اتصال دهنده است و کانکتور مخابراتی وسیله ایست که در صنعت مخابرات برای اتصال کابل های دیتا از آن استفاده می شود. این کانکتورها که مورد بحث ما نیز هست، به تناسب کاربرد، شامل انواع و اقسامی می شود که به طور مفصل به آن می پردازیم.به این تجهیزات اتصال دهنده کانکتور مخابراتی یا به اختصار RJ می گویند که مخفف عبارت Registered Juke می باشد.

وظیفه‌ ی کانکتور مخابراتی چیست؟

کابل های مخابراتی به دلیل اتقال دیتا، دارای ویژگی هایی هستند که آنها را از کابل های برق متمایز می سازد. بر این اساس، این کابل ها بایستی به وسیله ی اتصال دهنده هایی به هم مرتبط شوند که دارای خصوصیات ذیل باشند:

  • ایمن باشند : ایمنی در زمانی که عبور دیتا در بسیاری موارد که نقش اینترنت فعال است از قبیل: انتقال پول، خرید اینترنتی، گفتگوهای مهم و ارسال دیتاهای با اهمیّت بالا، بسیار حائز اهمیّت است. بر این اساس اتصال باید کامل و بدون خطر سوختن، قطعی برقرار شده و افزایش یا کاهش دما و گذر زمان نتواند به سادگی آن را آسیب پذیر کند.
  • محکم باشد : در زمانی که اتصال برقرار می شود، در اثر حرکت های ناشی از دستکاری سایر اجزاء، یا تعمیرات دیگر بخش ها، کانکتور مخابراتی نباید جداشده یا ناپایدار شود.باید قابلیت بارها جداشدن و اتصال مجدد را داشته باشد : کانکتورهای مخابراتی به جهت تعمیر، تعویض اجزاء و سرویس های دوره ای باید این قابلیت را داشته باشند که بارها و بارها بدون خرابی، باز شده و مجدداً اتصالی ایمن و خوب را برقرار کنند.
  • ارزان باشند : با وجود کوچک بودن کانکتور مخابراتی، تعداد زیادی از آن در یک سیستم مخابراتی استفاده و به کارگیری می شود؛ پس باید چنین قطعه ای با وجود داشتن ویژگی های بالا قیمتی پایین داشته باشد تا قیمت تمام شده‌ی مجموعه ی تجهیزات را پایین بیاورد.
  • استانداردهای کانکتور مخابراتی

    از جمله استانداردهای متداول در طبقه بندی کانکتورهای مخابراتی، استانداردJuke registered یا RJ است که با عنوان های زیر نیز شناخته می شوند:

    1. RJ
    2. RJ45
    3. RJ35
    4. RJ21
    5. RJ14
    6. RJ11
    7. RJ48

    حروف RJ مشخص کننده ی نوع و کاربرد کانکتور می باشد. از جمله کانکتورهای مخابراتی که مورد مصرف تلفنی و مخابراتی دارند، کانکتورهای Rj-11 و Rj-12 می باشند که 4 یا 6 پین فلزی دارند. کابل این کانکتورها دارای 4 یا 6 رشته است و به همین منظور ساخته شده است.

    انواع کانکتور مخابراتی

    انواع مختلفی از کانکتورهای مخابراتی در بازه‌ی کارکرد فرکانسی RF (Radio Frequency) و ماکروویو عرضه شده که توصیه می‌شود کانکتور مناسب هر کابل متناسب با عملکرد، بازه ی فرکانسی و شرایط کاری انتخاب شود تا حداکثر کارایی عاید شود.گزینش نامناسب و فاقد شرایط لازم یک کانکتور مخابراتی، بر روی مؤلفه هایی از قبیل « نسبت موج ایستاده ولتاژ (VSWR) یا Voltage Standing Wave Ratio ، IP3، و اتلاف انرژی در آن اتصال به خصوص در بازه فرکانسی بالاتر اثرگذار است.اولین کارکرد کانکتور کواکسیال RF این است که ارتباط بین سیستم ها و زیرسیستم های RF را برقرارکند. همچنین تست های EM و اندازه گیری ها را امکان پذیر سازد.یکی از مشخصه های مهم کانکتور مخابراتی RF ابعاد و اندازه‌ی آنهاست، سایر مؤلفه ها همان گونه که اشاره شد عبارت از بیشترین توان قابل تحمل و محدوده ی فرکانسی کاربردی است.

    برای اطمینان از توانایی انتقال بیشترین توان توسط کانکتور، بایستی امپدانس ذکرشده‌ی کانکتور با امپدانس منبع یکی باشد.

  • کانکتور مخابراتی SMA :

    کانکتور sma چیست؟ کانکتور SMA که مخفف عبارت Sub-miniature Type A است؛ بین سال های 1950 تا 1960 میلادی ساخته و به بازار عرضه شد. این کانکتور برای توان کم و فرکانس زیاد کارایی بالایی دارد. به تازگی در اتصال کابل های انعطاف پذیر، به منظور اتصال در پین مرکزی آنها رواج یافته است. انواع مختلفی از کانکتور SMA عبارت است از: فرکانس بالا، قفل اتومات، دقیق

    کانکتور مخابراتی N Type :

    پرکاربردترین نوع کانکتور RF کانکتور N Type است. این نوع کانکتور در حدود سال 1935 میلادی در آزمایشگاه بل توسعه یافت. این کانکتور در حالی که تا فرکانس 11 گیگاهرتز را به خوبی عبور می دهد؛ نمونه ی دقیق آن در فرکانس 18 گیگاهرتز نیز به خوبی عمل می کند. کانکتور N Type در کوپلر، نتورک و اسپکتروم کاربرد دارد. و اتصالی مطمئن را در امپدانس های 50 و 75 اهم فراهم می کند. کانکتور مخابراتی PL259 و کانکتور مخابراتی PL258 نیز از سایر انواع کانکتور ها می باشند.

    کانکتور مخابراتی TNC :

    کانکتور TNC شبیه کانکتور BNC است با این تفاوت که این کانکتور پیچی است. از این کانکتور با اطمینان در مکان های دارای ارتعاش و لرزش نیز استفاده می شود. این کانکتور به نسبت کانکتور BNC در محدوده ی فرکانسی بیشتری قادر به کار است، ضمن این که توان بالاتری را نیز می تواند تحمل کند.

دیدگاهتان را بنویسید